BA Stassart

Leerlingen van BA Stassart herdenken 30 Jaar genocide in Rwanda

Nieuws

Acht leerlingen van 6 Defensie en veiligheid van BA Stassart hebben een unieke kans gekregen om als Vlaamse delegatie België te vertegenwoordigen op de herdenking van 30 jaar genocide en de moord op 10 Belgische para’s en 12 Belgische burgers in Kigali, Rwanda.

De gruwelijke genocide van 1994 heeft naar schatting het leven gekost aan zo'n 800.000 Tutsi's en Hutu's. "Op enkele dagen kregen wij heel wat indrukken te verwerken. Wij bezochten verschillende plaatsen in Kigali waar massamoorden plaatsvonden," aldus Kiara De Greveleer, een van de leerlingen uit BA Stassart.

Een van de meest ontroerende momenten vond plaats in Kamp Kigali, waar de tien Belgische para’s werden vermoord. Hier namen de leerlingen deel aan de herdenking, vergezeld door de families van de slachtoffers en diverse Belgische en Rwandese hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken, evenals Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad. De muur van Kamp Kigali draagt nog steeds sporen van kogel- en granaatinslagen, wat de herdenking des te aangrijpender maakte.

"In een plaatselijke school kregen we verschillende getuigenissen van overlevenden, zowel van Tutsi's als een Belgische para. De school zet sterk in op sport en geloof om mensen te verbinden en de zelfredzaamheid van de jongeren te vergroten. Wij hebben verschillende sportmaterialen gedoneerd," zegt Noa Verbinnen, een andere leerling van BA Stassart.

De ministers en het War Heritage Institute (WHI) toonden hun waardering voor de inzet van deze jongeren. "Ze willen dat onze jongeren ook aan het thuisfront deze getuigenis verder zullen uitdragen en zo hun steentje bijdragen opdat de geschiedenis zich niet meer herhaalt... 'never again'," aldus Trui Leper, leerkracht BA Stassart, die het instituut dankbaar is voor deze leerkans.

Vorige artikel Terug naar het overzicht Volgende artikel