BA Stassart

Nieuwe lichting conflictbemiddelaars op BA Stassart

Nieuws

Negen leerlingen van Busleyden Atheneum Campus Stassart volgen een driedaagse opleiding tot conflictbemiddelaar. De bemiddelaars helpen om op school conflicten tussen de leerlingen op te lossen. Aanstaande vrijdag ontvangen ze hun certificaat. “We zijn trots dat ook een ex-OKAN-leerling deelneemt aan de opleiding. Deze Oekraïense leerling is een natuurtalent. Hij zou als bemiddelaar de wereldvrede misschien een duwtje in de rug kunnen geven”, glimlacht Tanja Janssens, directeur van BA Stassart.

Peer mediators zijn jongeren die ingezet worden om te bemiddelen bij conflicten tussen leeftijdsgenoten. Het is een bemiddeling voor en door leerlingen. Deze vorm van conflicthandhaving heeft verschillende voordelen. Ten eerste maakt het conflicten gemakkelijker bespreekbaar. De leerlingen durven hun leeftijdsgenoten meer te vertellen, omdat ze kunnen rekenen op het begrip van de bemiddelaar die uit dezelfde leefwereld komt en zich in dezelfde woordenschat uitdrukt. Hierdoor kunnen ze zich beter inleven in het conflict en sneller naar de essentie gaan. Ten tweede ontwikkelen de conflictbemiddelaars belangrijke vaardigheden die hen voor de rest van hun leven nog van pas zullen komen, ook later op de werkvloer. Door de intensieve opleiding leren ze zichzelf beter kennen en versterken ze hun sociale competenties. Tot slot bevordert deze aanpak de algemene positieve sfeer op school. Doordat de leerlingen zelf worden betrokken bij conflicthantering, voedt dit hun empowerment. Peer mediation vertrekt vanuit een vertrouwen in de kracht van leerlingen.

De leerlingen worden voor deze opleiding geselecteerd. “Het gaat niet om de primussen van de klas, maar leerlingen waarbij werd opgemerkt dat ze het talent hebben om conflicten te bemiddelen”, zegt Tanja Janssens. “We zetten sterk in op talentontwikkeling. We proberen leerlingen zoveel mogelijk extra’s mee te geven naast het algemene curriculum. Dit laat hen niet alleen groeien als leerling, maar zorgt ook voor een positief zelfbeeld waardoor ze een sterkere startpositie hebben op de werkvloer, in het vervolgonderwijs en onze complexe maatschappij.”

De opleiding tot peer mediator vindt plaats in campus Tesse van woensdag 25 oktober tot en met vrijdag 27 oktober 2023. Via rollenspelen worden de leerlingen klaargestoomd om conflicten te bemiddelen en als bemiddelaar op te treden. Ze leren hoe adequaat te reageren op bepaalde conflictsituaties. De opleiding is zeer intensief. Wanneer ze de opleiding met succes doorlopen, krijgen ze op de laatste dag een certificaat.

“Nieuw dit jaar is dat de opleiding plaatsvindt in campus Tesse. De sterkte van Busleyden Atheneum is dat we niet alleen expertise maar ook infrastructuur met elkaar kunnen delen. Het is fijn voor de leerlingen om kennis te maken met andere BA-campussen.”

Vorige artikel Terug naar het overzicht Volgende artikel