Je bezit al heel wat verantwoordelijkheidsbesef. Je legt graag en vlot contact met alle soorten mensen. Je hebt belangstelling voor het dagelijkse leven van zieke én gezonde mensen en je staat te springen om de handen uit de mouwen steken om hier positief aan bij te dragen.
Kan je je vinden in deze beschrijving? Dan is Basiszorg en ondersteuning iets voor jou.
Wat je in de tweede graad hebt geplant, bijvoorbeeld dankzij de richting Zorg en welzijn, kan je nu ten volle oogsten.
Basiszorg en ondersteuning is dé richting die jou klaarstoomt voor uitvoerende taken in de zorgsector. Centraal in jouw opleiding staat het ondersteunen en bevorderen van de zelfzorg van de zorgvrager. En met het 6de jaar Basiszorg en ondersteuning heb je een uitstekende voorbereiding gekregen op onze zevende specialisatiejaren BSO. En als je wil mag je na het zesde jaar meteen ook gaan verder studeren in het graduaat Basisverpleegkunde.
In de derde graad Basiszorg en ondersteuning leggen we de nadruk op de praktijk. Om de vier weken loop je één week stage bij gezonde kinderen, bejaarden, chronische zieken of personen met een handicap. Je maakt kennis met alle aspecten van huishoudkunde en verzorging. Je leert de basisbehoeften van de hulpvragers kennen: slaap, hygiëne, voeding, veilig gebruik van geneesmiddelen, preventie van ziekten. Ook EHBO, gezondheidsvoorlichting en dieetleer komen aan bod.
En uiteraard kan je genieten van de toffe sfeer en de goede begeleiding van onze campus.
De studierichting Basiszorg en ondersteuning, dat is twee vliegen in één klap want naast de erg praktische opleiding krijg je er meteen ook nog een vrij grote werkzekerheid bij. Je kan een job vinden in rust- en verzorgingstehuizen, ziekenhuizen, diensten voor gezins- en bejaardenhulp, kinderopvang en alle voorzieningen waar je verzorgend tewerk gaat.
De VDAB-site geeft je verder nog een mooi beeld van wat het is om een "verzorgende" te zijn.