Je bent alert, sterk in observeren en rapporteren, daarnaast beschik je over een sterke dosis verantwoordelijkheidszin en slaag je erin om in elke situatie op een discrete en professionele manier te handelen. Je bent communicatief, goed in de omgang met mensen, diplomatisch en stressbestendig. Je bent sportief, hebt een verzorgd voorkomen en dynamische uitstraling. Je bent een teamplayer. Je past de procedures nauwgezet toe en houdt je strikt aan de regels. Je bent flexibel, gedreven en houdt van afwisseling.
Herken je je in de beschrijving? Dan is de afdeling veiligheidsberoepen zeker iets voor jou!
JOUW OPLEIDING VOORAF
Om in dit jaar te kunnen beginnen, moet je geslaagd zijn in een 6e jaar.
Je moet een blanco uittreksel uit het strafregister (bewijs van goed gedrag en zeden), dat maximum 6 maanden oud is, kunnen voorleggen.
Voor de toelating tot 7BSO Veiligheidsberoepen is een attest van medische geschiktheid nodig. Dit attest wordt afgeleverd door de huisarts.
Je moet onderdaan zijn van, en hoofdverblijfplaats hebben in een lidstaat van de Europese Unie.
Je mag al 5 jaar geen lid geweest zijn van een politiedienst.
Je moet een positief advies krijgen van de toelatingsklassenraad.
JOUW KEUZES NADIEN
Met het diploma Veiligheidsberoepen in handen, kan je heel wat kanten uit.
Zo behaal je via het zevende jaar veiligheidsberoepen het diploma secundair onderwijs dat je toegang geeft tot het hoger onderwijs en tot de 7de specialisatiejaren TSO (Se-n-se). Maar je krijgt ook meteen een attest van bewakingsagent (knelpuntberoep) en je kan werken in de private bewakingssector als je slaagt in een psychotechnisch onderzoek. Bovendien heb je in 7VB een opleiding tot voetbalsteward gekregen én een opleiding tot gemeenschapswacht. Bovendien behaal je in veiligheidsberoepen ook nog eens het attest van bedrijfseerstehulpverlener (Rode Kruis Vlaanderen).
Dit specialisatiejaar veiligheidsberoepen is geschikt voor jou als je sportief en sociaal geëngageerd bent en belangstelling hebt voor een job zoals steward (voetbal), gemeenschapswacht of voor tewerkstelling in de private veiligheidssector.
Je leert een aantal onmisbare basisvaardigheden om te werken in de veiligheidssector en je kan ook o.a. het attest van bedrijfseerstehulpverlener en van gemachtigde opzichter behalen.
Via externe lesgevers en stages maak je op een realistische manier kennis met je toekomstige werkomgeving.
De veiligheidssector is een sector in volle ontwikkeling.
Veiligheid is geen overbodige luxe. Gevoelens van onzekerheid en onveiligheid nemen alsmaar toe in onze steeds complexer wordende maatschappij. Mensen in de veiligheidssector dragen een steentje bij om de omgeving voor mensen veiliger, leefbaarder te maken. Velen denken dat deze sector uitsluitend een mannenwereld is, maar dat klopt niet. Heel wat meisjes en vrouwen voelen zich geroepen om in deze sector te werken.
Als deze sector je ligt en je hebt een goede opleiding gekregen, dan maak je een grote kans om na je opleiding onmiddellijk werk te vinden. Deze bloeiende sector heeft immers voortdurend nood aan goed geschoold personeel.
Indien je je na dit specialisatiejaar veiligheidsberoepen je nog verder wil bekwamen in de veiligheidssector, zijn er nog tal van mogelijkheden om vervolgopleidingen op te starten. Hierdoor kan jij op een dag het beroep waarvan je altijd al droomde uitoefenen. Misschien word je wel brandweerman, politieagent, …